Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
15-11-2014 Blog

Ambacht en identiteit

Was vandaag even bij de afsluitende bijeenkomst van de cursus 'Modern ambacht in de IJsselstreek & Salland'. IJsselID ondersteunt die cursus. De klei-cursus is een van 8 cursussen die oude ambachten (kleibakken, mandenvlechten, kralen breien, metaalbewerking en nog enkele) een modern accent moet geven.

Toen ik er met Elleke en Ewout die verantwoordelijk zijn voor de cursus er nog wat op doorpraatte, realiseerde ik me dat ik bij identiteit - waar oude ambachten vaak onderdeel van zijn - vooral denk aan niet-materiele zaken, zoals aard, kenmerken van gedrag, gebruiken en anderen culturele verschijnselen.
Maar ambachten zijn ook en misschien vooral nodig om te overleven. Het is hard werken, gaat gepaard met fysieke zaken. De klei moet in dit geval uit de IJssel-uiterwaarden worden geschept, er worden stenen handgevormd verwerkt, iets vormen en bakken van de natuurlijke klei is degelijk werk. Kortom identiteit is ook de ambachtelijke techniek en de materialen en handelingen die daarbij horen.
Misschien kunnen we door ons daar op te concentreren, dus alle handelingen en materialen die nodig zijn om in leven te blijven, eindelijk die kinderachtige zwartepietendiscussie laten ophouden.