Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
26-09-2014 Blog

De IJssel als geheel?

De IJssel is een bijzondere rivier. De kleine van de grote, de grootste van de kleine, de Loire in Nederland, de mooiste rivier van Nederland. Maar hoe bekend is die? Het is nog steeds een stuk Gelderland en een stuk Overijssel, verdeeld over 13 gemeenten.

Er is weinig zicht is op de rivier als geheel. Hoe versnipperd die ook is, wat is de eenheid, is er eenheid? Of beperken bewoners zich terecht tot de eigen omgeving en twee kilometer aan weerskanten van waar ze wonen, bestuurders tot hun eigen gemeente of provincie,. Toeristische marketeers tot de IJsseldelta, resp. Salland, resp de Veluwe resp de Achterhoek - waar de IJssel altijd ondergeschoven wordt, hoe vreemd - en watermensen zich tot het gebied van hun waterschap of het project waar ze bij zijn betrokken.
Alleen schippers kennen de rivier maar weten weer weinig van het land dat aan weerskanten ligt.

Kortom het wordt echt tijd voor een verbindend verhaal. Dat is IJsselID maar we staan nog maar aan het begin en moeten alweer ophouden.

Volgend jaar gaan we gewoon door. Want de onderdelen zijn interessant maar het geheel nog veel meer.
Dat besprak ik vanmiddag met Adri Ooms die de IJssel tenminste voor het Sallandse deel op het toeristische vizier heeft.