Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
03-03-2023 Artikel

De IJssel anders

Na zolang toch weer eens een artikel op deze site zetten. Heeft niets met Corona te maken dat het niet gebeurde - want dat is het excuus deze dagen -, maar met 'als je weer begint dan moet je het eigenlijk ook weer doorzetten'. Maar dat wordt 'm niet, het is voorlopig eenmalig.

Want er gebeuren weer interessante nieuwe dingen rondom de IJssel. Ik ben met Albert Corporaal bezig om het landschap van de IJssel te laten spreken. Zie de website die we ervoor hebben ingericht: deijsselanders.nl. Straks staan er tenminste 40 bijdragen op de site die het landschap van de IJsselvallei een stem geven. Inspiratie vormde het boek van Wim de Haas, 'het landschap verstaan', Daarin past hij de filosofische begrippen die Pirsig in 'the art of motorycle maintenance' uitgewerkt had voor het begrip kwaliteit, toe op het landschap. 

Wim Eikelboom, ook een IJssel-fan, haalt deze dagen en paar mensen bij elkaar om te zien of je de IJssel zelf ook een permanente status kunt geven.
Het hangt in de lucht. Planten, dieren, rivieren, landschappen, ze moeten voor zichzelf op kunnen komen, een juridische status krijgen.

We zullen zien hoe het gaat uitpakken. Er gebeurt weer veel.