Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
07-09-2014 IJsselProduct

Horizont BPK.235646

Tafellaken over de fluviatiele afzetting van de IJssel.

Doordat het vaker en harder gaat regenen hebben rivieren meer water af te voeren. Om het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen wordt er in Nederland op 30 plekken ruimte voor de rivieren gemaakt. Aliki van der Kruijs heeft een tafellaken ontwikkeld dat inzoomt op de fluviatiele afzettingen van de rivier de IJssel. Bij team bodemkunde Alterra in Wageningen heeft Aliki data opgevraagd van grondboorpunten in de IJsseluiterwaarden. Deze punten gaan verdwijnen vanwege de te graven nevengeulen langs de IJssel ter hoogte van Olst.

De data van het boorpunt BPK.235646 zijn vertaald naar een weefsel dat door gebruik van verschillende dikte van garens en schotgetallen de waterloop door de kalkrijke horizonten in de rivierafzetting tonen.

De roodtinten geven de bovenste lagen van het bodemprofiel aan met daarin een getwijnde draad voor de roestvlekken in de bodem. De blauw gradaties geven de gemiddelde hoogte en laagte van het grondwater aan boven de donkerste blauwe laag die permanent grondwater bezit. De toegepaste hoofdkleuren en de binding vindt zijn oorsprong in een merklap (een borduurwerk dat wordt geproduceerd als een test van iemands vaardigheden in het naaldwerk) uit 1904 van het Olster Erfgoed Archief.

Zie ook: www.alikivanderkruijs.com / www.ijsselhorizont.tumblr.com

Consumentenadviesprijs
EU 180,-

Technische beschrijving
Het kleed Horizont is geweven met ecologische katoenen garens op een Dornier weefmachine in het Textielmuseum. Er is gebruik gemaakt van 8 verschillende garens, verschillend in dikte en kleur, waaronder 1 getwijnd. Het kleed is afgewerkt met een rolzoom. Er staan 6 borduursels op het kleed. Geborduurd met polyester garen. Bij de doorontwikkeling kan het mogelijk zijn de geborduurde codes in het patroon te integreren.

Afmeting: 160 x 250 cm
Kwaliteit: 100% biologisch katoen

Ontwerp: Aliki van der Kruijs