Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
16-06-2013 Blog

Identiteit

Het Filosofisch Kwintet, een discussieprogramma onder leiding van Clairy Polak en Ad Verbrugge, gaat het vijf uitzendingen lang hebben over Identiteit. Bij de eerste uitzending komt de invloed van de geschiedenis op de identiteitsvorming aan de orde.

Hoe betrekkelijk dergelijke causaliteit ook is, er zijn twee tijdperken (gezamenlijke referenties) die relevant zijn voor IJsselID:
De sterk nationalistische 19e Eeuw waarin ook erfgoed als ontdekt en de Gouden Eeuw als zodanig wordt benoemd. Maar meer dan een zwak Oranjegevoel als er weer iets te vieren valt, is er nu nog van over. Want zo heldhaftig, glorieus is het allemaal niet gegaan in de 20ste Eeuw. Er waren teveel zwarte bladzijden om nog langer te kunnen pochen. We zijn bescheiden geworden.
Een tweede periode, die door Frits van Oostrom wordt benadrukt waarin onze identiteit is gepragt, is de Moderne Devotie: wars van vertoon, sceptisch tegenover regenten, on-heroisch, 'verkleinwoordjes'. De Moderne Devotie kon zich (alleen daar? GH) ontwikkelen in de kleine steden langs de IJssel.

Nog een observatie: Identiteit is bedacht, is een construct, maar een gebied heeft wel kenmerken die op feiten zijn gebaseerd: grondsoort, grondstoffen, godsdienstigheid.