Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
27-01-2016 Blog

Patti Smith en W. G. Sebald

W.G. Sebald. Veel van wat op IJsselID staat is schatplichtig aan Sebald. Ik lees M-train van Patti Smith. Of beter, ik probeer me stukjes voor te stellen en mee te maken - want zo'n boek lees je niet maar je bekijkt geschreven en echte plaatjes.

Ook zij kwam Sebald tegen. Het liet haar niet meer los. Bij gelegenheid van de 10de sterfdag van Sebald in 2011 heeft Patti Smith een (gezongen) voordracht gehouden in Snape Maltings in Suffolk. Wat was ik daar graag bij geweest. Ik realiseerde me toen te laat dat ik er gewoon naar toe had moeten gaan.

Patti Smith leerde Sebald kennen door Austerlitz. Het boek viel haar op door de foto van het jongetje in het wit, op de stofomslag. Door dat beeld en de titel kocht ik het boek toentertijd ook.
"[Sebald] kijkt, niet met zijn ogen, maar toch neemt hij waar. Hij herkent stemmen in de stilte, een geschiedenis binnen een negatieve ruimte. Hij roept voorouders op die geen voorouders zijn, met zo'n precisie dat de gouden draden van een geborduurde mouw even vertrouwd lijken als zijn eigen stoffige broek." (pg 71. M-train).

Sebald is als geen ander de biograaf van het landschap.
Zie hier meer.