Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
06-10-2013 Blog

Verkoop IJsselstrandjes

Bij de toekomstworkshop op 2 oktober keken we vooruit, naar de toekomst. Voor zover dat kan natuurlijk want er hoeft maar iets te gebeuren en toekomstscenario's liggen in duigen. Maar er kwamen wel wat bijzondere beelden naar voren. Een viel me op. Wanneer gaan we praten over de verkoop van IJsselstrandjes? Het water is schoon, de veiligheid is een private aangelegenheid, dus waarom zou RWS niet overgaan tot het verhuren, in erfpacht uitgeven of zelfs verkopen van IJsselstrandjes. In ieder geval aan de gemeenten langs de IJssel maar misschien ook aan recreatiegemeenschappen, bedrijven en zelfs particulieren? Grote delen van de kust zijn al niet meer publiek toegankelijk. Waarom de IJssel niet.

Bij dergelijke ontwikkelingen gaat het om een aantal overwegingen.
Wat is onvervreemdbaar maatschappelijk goed en wat is privaat? Vroeger konden we ons niet voorstellen dat veiligheid & defensie (bewaking, bescherming) of het spoor of gezondheidszorg of electriciteitsverzorging of controle op voedsel niet een overheidstaak zou zijn.
Bovendien, wil je genieten, dan betaal je er ook maar voor. Hoelang zoeken we al niet naar mogelijkheden om toeristen te laten betalen voor het mooie landschap dat gratis wordt onderhouden.