Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
14-07-2013 Blog

Vliegtuigbom geruimd

bericht van NOS nieuws

Zware vliegtuigbom IJssel geruimd
Naast de IJssel bij Westervoort heeft de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Duikers van de EOD haalden vanochtend vroeg de Britse 500-ponder van de bodem van de rivier. De bom werd daarna op de kade gelegd met daaroverheen een grote berg zand. Rond 07.30 uur werd de bom gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De operatie begon vanochtend vroeg rond 05.30 uur. Vanwege de operatie moesten zo'n 4000 inwoners van Westervoort binnenblijven. De bewoners van twee huizen moesten tijdelijk hun huis uit.
Op last van de EOD werd ook de IJssel afgesloten en was er enige tijd geen treinverkeer tussen Arnhem en Doetinchem mogelijk.

De bom werd een paar maanden geleden gevonden bij een duikoefening van de brandweer. Het projectiel zou begin vorige maand al uit de IJssel worden gevist, maar dat ging toen niet door omdat het hoogwater was. In de Tweede Wereldoorlog had de Britse 500-ponder vermoedelijk een nabijgelegen spoorbrug moeten vernietigen.

De resten van ellende horen evengoed bij de identiteit van een gebied. Gelukkig gaat het hier om stoere voorwerpen, bommen en ontploffingen. Geen doden alleen een wegafzetting. Venijniger is het oorlogsverleden van verraad, verdachtmaking, deportatie, moord, vergelding. In beton gegoten lijkt het te pruimen. Van forten, bunkers, IJssellinierestanten is het akelige nauwelijks meer invoelbaar en authentiek. Want bij authenticiteit begint pas de identiteit.