Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
20-03-2014 Artikel

100 Jaar Etty Hillesum, tentoonstelling aan de IJssel

Vanaf 12 april treffen wandelaars langs de IJssel, rond het Etty Hillesummonument van Arno Kramer, een bijzondere fototentoonstelling aan. Veertien panelen met foto's van de hand van Wicher Naberman van het IJssellandschap gecombineerd met teksten van Etty Hillesum. Tot eind oktober zijn ze te zien.
Etty Hillesum schrijft in haar dagboeken concreet over de IJssel, waar ze geregeld langsliep als ze bij haar ouders op bezoek was. Zij vertelt over de rust, ruimtelijkheid en vrijheid die ze in het landschap ervaart. Opvallend is dat ze ook haar 'innerlijk landschap' beschrijft met beelden die rechtsstreeks aan het IJssellandschap ontleend lijken te zijn. Dit inspireerde Wicher Naberman om zijn foto's van de IJssel, met watervlaktes, wilgen, hagen en lucht te combineren met de woorden van Etty Hillesum. Tekst en beeld lossen in elkaar op en versterken elkaar.
De tentoonstelling kwam tot stand dankzij Ruimte voor de Rivier, IJsselID en de gemeente Deventer.
Bij het Etty Hillesum Centrum in de Roggestraat zijn vanaf 12 april mapjes te verkrijgen met foto's. Hier kunnen geinteresseerden ook een begeleide Etty Hillesumwandeling boeken die eindigt bij de fototentoonstelling aan de IJssel.