Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
20-03-2014 Artikel

Schuurtjesfestival

Op 24 en 25 mei vindt het Schuurtjesfestival Steenenkamer plaats. In deze eerste editie van dit kleinschalige festival is zowel op de zaterdag als op de zondag plaats voor 40 bezoekers. Zij worden ontvangen op het erf van een voormalig tuindersbedrijf waar aan lange tafels van een heerlijke streekmaaltijd wordt genoten. Tussen de gangen door worden de bezoekers naar een aantal schuurtjes gebracht waar ze met muziek, theater en poezie deze unieke plek onder de rook van Deventer beleven. De eenzame drummer op de Dijk en het kunstproject Anarchy in de SK volmaken het programma. Het Schuurtjesfestival wil een nieuwe betekenis geven aan deze snel veranderende plek die onlosmakelijk met Deventer en de IJssel verbonden is. Het Schuurtjesfestival wordt daarom ondersteund door het project IJsselID dat de identiteit van de IJsselvallei in kaart wil brengen.

Het Schuurtjesfestival begint op 24 en 25 mei om 16.00u en duur tot 20.00u. Lokatiie: Ennestraat 35 te Steenenkamer. Een bezoek aan deze unieke eerste editie kost 20 euro p.p. inclusief maaltijd. Aanmelden bij En Progresse via enprogresse [at] upcmail.nl of bel 06 10719597 (Rob).

Steenkamer ligt op een bijzondere plek aan de IJssel. Net tegen de dijk aan de overzijde van de oude hanzestad Deventer. Het is een tuindersgebied dat in de 19e eeuw ontstaan en gegroeid is, gelijk met de nabijgelegen woonwijk De Worp. Steenenkamer is plattelands gebleven en in de woningen en de wegenstructuur is nog steeds het tuindersverleden te zien. Uniek volgens architecten en stedebouwkundigen. Het Schuurtjesfestival vertelt dit verhaal op een artistieke wijze. Het festival begint waar Steenenkamer ooit begonnen is. Bij het opkomen van de tuinders. Deze tuinders zijn er niet meer. Toch hebben ze hun sporen nagelaten. In het Schuurtjesfestival gaan we op zoek naar deze sporen. De schuurtjes op de Steenenkamer zijn iconen van het verleden. Veel van de schuurtjes zijn restanten van het oude tuindersverleden of zijn gemaakt met deze restanten. Een oude tuinbouwkas, een romneyloods, een paardenschuilplek gemaakt van beregeningspijpen, een oude koelcel.

In het schuurtjesfestival beleeft de bezoeker de Steenenkamer via deze schuurtjes. Ze vertellen hun verhaal met behulp van theatermakers, muzikanten, beeldend kunstenaars en dichters. En natuurlijk met lekker en gezond eten en drinken.
Meryl and a bit of yellow zingt in een leegstaande kas over onschuld en verwachting. Ilona Stijns speelt een theaterstuk over het ei als bron van leven. Jack Hamstra vertelt over de het kweken, oogsten en bewaren van kroten (bieten) en over hun kwekers.
Marcel Herms heeft als beeldend kunstenaar de oude koelcel een nieuwe functie gegeven. Als tijdelijk museum. Zijn werk gaat over de mens die zich verzet tegen de wetten der natuur maar uiteindelijk het verval niet weet te voorkomen.
De eenzame drummer op de dijk volgt het ritme van de seizoenen. Of bezweert hij de geesten van het verleden ?

Het Schuurtjesfestival is opgezet door En Progresse. De stichting van Andrea Bergs en Rob te Wierik die sedert 2010 met hun kinderen in de oude tuinderswoning van de familie Van der Wal wonen.
Nadere informatie: Rob te Wierik : 06 10719597