Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
12-09-2013 Blog

Hansa

Het theatergezelschap Beumer en Drost die de theaterproductie Hansa gaan brengen in heel veel theaters langs de IJssel zegt over de voorstelling: 'Een voorstelling met filmische vergezichten waarin op muzikale wijze de geschiedenis van het Hanzeverbond feestelijk wordt belicht in de stijl van Asterix en Obelix gemengd met Charles Dickens...'.

Als je er op gaat letten, het is net of er dagelijks wel ergens iets gebeurt dat aandacht besteedt aan het verleden van de streek. Eergisteren een lezing over IJsselhoeven in Empe; deze dagen 'Het geluid van het erf' in Wapenveld; deze productie nu weer. Straks een re-enactment door kinderen van een kidnapping in de 17e eeuw in Eerbeek, Brummen. Het is natuurlijk ook het seizoen en de maand. Maar toch.
Waar ligt het dus aan dat er toch een project als IJsselID nodig is? Het gaat om allemaal losse stukjes en voor telkens andere doelgroepen. Het (wat is het?) heeft pas effect als er momentum ontstaat? Als er een conflict bestaat tussen belangen, als er een gevoel ontstaat dat het gebied echt belangrijk is.