Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
27-01-2015 Blog

Hoogwater

Deze dagen, eind januari is het 20 jaar geleden dat het rivierwater erg hoogwater werd. De bijna overstroming en de evacuatie van delen van het rivierengebied hebben er voor gezorgd dat er acute aandacht kwam voor rivierveiligheid. Het resulteerde in Ruimte voor de Rivier en alles wat daar mee samenhangt. Ter herdenking van het Hoogwater 1995 doet 'overstroomik.nl' en het aanstaande deltaprogramma het goed in de media en is de minister is in veel programma en artikelen verschenen.

De boodschap is telkens: we doen ons uiterste best, hebben alles onder controle en u hoeft zich niet bang te maken, maar u heeft als burger ook een verantwoordelijkheid, al is het alleen al om te weten wat u moet doen mocht het onverhoopt misgaan. Want het klimaat blijft onvoorspelbaar.

Het Hoogwater 1995 is mooi moment om informatie te geven en voor te lichten.

Heel voorzichtig worden stapjes gezet om bewoners bewust te maken dat de overheid niet alles kan garanderen? Een eerste stap op weg naar gedeelde verantwoordelijkheid, eigen verantwoordelijkheid? Maar zouden we daar wakker van worden, hoe interessant het ook is je eigen huis te zien op overstroomik.nl? Moet er toch niet meer gebeuren: vanaf het begin van actie bewoners betrekken, samen veiligheid definieren, een stuk uitvoering uit handen geven, de verhalen van mensen verwerken tot nieuwe narratieven, etc. We staan nog maar aan het begin van waar het om moet gaan. Uit handen geven zonder de handen ervan af te trekken.