Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
25-07-2014 Blog

Identiteit en ideologie

De manier waarop met de vliegtuigcrash in de Oekraine wordt omgegaan geeft goed weer hoe identiteit en ideologie hier in Nederland verbonden zijn. Ideologie, dat zijn de grote bepalende waardesystemen zoals het socialisme of het kapitalisme, en vooral alle uitingen die daarbij horen: de rode vlaggen, parades, "I pledge allegiance to the Flag of ........."
De voorzichtige en omzichtige omgang in Nederland met de schuldvraag en het niet aanwijzen van de separatisten als de daders en de manier waarop waardig omgegaan wordt met het terugbrengen van de lijken, zouden je kunnen doen denken dat onze identiteit wars is van ideologie. Maar dan gaat het om de uitingen ervan en niet de inhoud. Want onze identiteit is evengoed verweven met een ideologie, alleen is die blijkbaar minder opvallend, uitgesproken, zichtbaar. Hoewel, bij zoiets onschuldigs als de WK laten we ons op ons best - in het oranje dus - zien.
Nederland is klein en daarom hebben we afgezien van een opgeheven vingertje, minder behoefte aan grote uitspraken. Die voorzichtige houding heeft alles te maken met het niet tegen de haren instrijken van de strijders ter plekke, maar ook met het feit dat economische sancties - die iedereen die 200 levens heeft verloren vanzelfsprekend zou vinden! - Nederland en mn de Zuidas nog meer pijn zullen doen dan Rusland.

Kortom er is een wisselwerking tussen identiteit en ideologie. Hier is dat 'de koopman en de dominee'. Ook dat is een stevige ideologie.