Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
17-06-2015 Blog

Jaar van de Ruimte

In 2015 wordt het Jaar van de Ruimte gevierd. Dat werd tijd. Ruimte is jaar na jaar uitgehold en afgeserveerd. Vinex is verguisd en de Vijfde nota haalde het niet meer. De Nota Ruimte gooide alles weg en op een hoop. Alles ging naar de provincies die alle 11 een eigen ruimtelijk beleid maakten en ook doorschoven naar de gemeenten waar ondertussen deskundigheid verdween en payrollers en adviesbureaus het voor het zeggen kregen. Dat was - sterk uitgedrukt - het beeld.

De gewenste vrijheid werd wel in een nieuwe wet gegoten: de omgevingswet die alles zou gaan bundelen wat eerder afzonderlijk was en die de nieuwe vrijheid moet definiƫren.

We mogen inmiddels wel 130 rijden.

Goed daarom dat er een jaar lang wordt gedacht over de ruimte en het jaar afgesloten wordt met een manifest. Vanuit IJsselID hadden we wel mee willen doen maar afgezien van de deelname aan de opening in de Beurs van Berlage en aan een van de Campings Onbestemd is het er niet van gekomen. Toch denken we dat het Boekje Bewoners en Beleid wel een bijdrage aan het Manifest zou moeten krijgen. Want bij alle herbezinning moeten we gelukkig ook weer denken over hoe we beleid vanaf het begin, aan de voorkant, verbinding kunnen geven met wat mensen bezighoudt en andersom.

ruimte en beleving (foto Bureau Ruimtereizigers)