Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
01-05-2014 Artikel

Ode aan 't Halfvasten

promotietekst Stichting IJsselhoeven
hier de actuele informatie

"Langs de IJssel wordt hard gewerkt om de veiligheid te vergroten. De uiterwaarden worden zo ingericht dat er meer water doorheen kan en de kans op overstroming daardoor minder wordt. Ook worden dijken teruggelegd zodat de uiterwaarden breder worden.
Het hele gebied staat op de kop en het landschap verandert. Allemaal heel ingrijpend, zeker ook voor de mensen in de streek. Er worden ook boerderijen afgebroken.
Dat gebeurt ook in Cortenoever bij Brummen in Gelderland.
Een van de boerderijen die weg moet is 't Halfvasten. Dat is een heel oude IJsselhoeve, een karakteristieke rivierboerderij. Het was een herberg, een overlaadplaats, een loswal en een boerderij met vee en fruit. 't Halfvasten ligt zo dicht op de IJssel dat er een eigen bedijking voor is gemaakt; het is als het ware de kleinste polder van Nederland.
In oktober wordt de boerderij gesloopt. Voor die tijd willen we, stichting IJsselhoeven met de bewoners van Cortenoever, een ode brengen aan de boerderij. Nog even aandacht voor haar geschiedenis, voor de mensen die er woonden en werkten en voor alles wat er is gebeurd.

Dat doen we door in het weekend van 12 - 14 september 2014 een theater- en filmuitvoering te verzorgen. Film met fragmenten en verhalen van 't Halfvasten en een theaterstuk van Prins te Paard: Cornelis gaat op zijn bijzondere voertuig op zoek naar verhalen van de plek om ze mee te nemen voor de bulldozers en draglines komen."