Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
19-09-2014 Blog

Ook mensen serieus nemen

Was afgelopen maand heel erg druk met Ode aan 't Halfvasten, een film- en theaterproductie rondom een van de laatste boerderijen die moet worden geamoveerd - een mooi woord voor slopen - voor de dijkverlegging Cortenoever bij Brummen. Het werd een waardig en mooi afscheid van de boerderij. Die was het waard. 400 jaar oud, niet alleen boerderij maar ook herberg, losplaats, overslag, omdat die pal aan de IJssel ligt/lag in een eigen poldertje. Want in 1983 was bij de vorige dijkverzwaring een de dijk-op-deltahoogte er achterlangs gelegd. Hier een verslag van het hele project.

Het werd een groot succes. Niet alleen omdat het mooie avonden waren, het artistiek hoogstaand was maar vooral omdat er eens eindelijk aandacht was voor het gebied als geheel, cultuurhistorie, voor mensen, voor elkaar. Iets van verwerken van een moeilijke periode waarbij mensen zich vaak onbegrepen en tegen elkaar uitgespeeld voelden, bepaald door hogere machten.
Er moet bij dit soort processen zoals Ruimte voor de Rivier, straks het Deltaprogramma, veel meer ruimte komen voor zelf doen, verwerken, andere wegen zoeken. De participatiemaatschappij. Waterschappen communiceren zich een slag in de ruimte maar ze verkopen voortdurend dezelfde, hun eigen boodschap. Overkill. Kijk eens wat je samen zou kunnen bereiken, zeker als het eerste stof is neergedwarreld. Maak gebruik van lokale initiatieven, koester die. Er is zoveel meer mogelijk.