Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
25-02-2015 Blog

Overheid, blijf meedoen

Vandaag staat er in de Correspondent een mooi verhaal van Rutger Bregman, een van de correspondenten die met veel plezier en deskundigheid telkens andere geluiden laat horen over overheid en maatschappij. Ook deze keer.
Wie is de grootste innovator, de grootste durfkapitalist, wie jaagt aan, verleidt en inspireert? De overheid! Innovatie is niet iets van het bedrijfsleven, die maakt er hoogstens een product van waar goed geld mee te verdienen valt. " ....de farmaceutische industrie is een [...] voorbeeld van hoe ondernemend de overheid werkelijk is. Al decennia komen de grootste medische doorbraken uit publieke laboratoria. Private labs produceren vooral medicijnen die eigenlijk al bestaan, maar die toch net iets anders zijn dan het origineel (waardoor er met minimale onderzoekskosten en een fikse dosis marketing weer veel geld kan worden verdiend)."
Overheden lopen risico, ondersteunen en organiseren projecten die mislopen, veel te duur uitpakken en zo. So what? Is risico niet het ijkpunt van ondernemerschap en durf? Blijkbaar geldt dat in de private sector, maar als het bij de overheid mis gaat dan is de (media-)wereld te klein: geld weggooien, mislukking door te logge structuren, verkeerde consultants (nb private partijen).
Subsidie als aanjager is al helemaal verdacht. "'Die windmolens in Nederland die draaien niet op wind, die draaien op subsidie,' sneerde premier Rutte een paar jaar geleden. Maar dat is ook precies de bedoeling." Want door subsidies kunnen bedrijven experimenteren en worden uitvindingen gedaan.

Wat betekent dit voor erfgoed, cultuur, in een tijd waarin de (hogere) overheden alles uit handen dreigen te geven?
Please overheid blijf in de markt, jaag aan, verleidt, ondersteun, ontwikkel en blijf nadenken want als het aan de markt wordt overgelaten dan is het vooral veel van hetzelfde, risicoloos, fantasieloos. Innovaties? Weer een variant op bestaande app's, routes, qr codes, streekproducten, festivals.
IJsselID doet er soms/ijverig aan mee, maar wat zou het mooi zijn meer uitdaging tegen te komen, echte kantelaars. Want ook die lijken elkaar alweer na te praten.
Overheid blijf meedoen!