Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
06-04-2014 Blog

Politiek en Identiteit

Een interessant artikel in de NRC van 5 april 2014. Ivan Krastev, een Bulgaarse politicoloog, is heel somber over de Europese ontwikkelingen. Voor hem heeft het te maken met de tegenstelling die ontstaan is tussen economie en identiteit. Politici hebben geen grip meer op de economie omdat die door internationale, Europese krachten en belangen wordt bepaald. Overtuiging ontbreekt en waarom zou je je hoofd pijnigen als er toch geen winst is te behalen. Politiek bedrijven is hard werken en als iedere stap van een politicus gefileerd wordt door de burger, politici worden afgerekend op instant succes en er geen vertrouwen meer is, dan leidt de vraag om transparantie alleen maar tot meer wantrouwen. Een van zijn boeken heet dan ook: 'In mistrust we trust'. Politiek is compromissen en die kunnen alleen maar bereikt worden in een sfeer van vertrouwen. Politiek en Europa zijn synoniem aan wantrouwen.
Zoveel makkelijker hebben politici het die alleen maar hoeven te tamboereren op identiteit.
"[...] Wat gebeurt er als je de economie en de rationele debatten uit de politiek haalt? Dan hou je maar een ding over: de politiek van de identiteit." Daar heeft populistisch rechts het patent op. Geen compromissen, geen onderhandelen. Alleen maar verwijzen naar het grondrecht van mensen om hun eigen identiteit en hun God - voor Krastev is godsdienst ook een identiteit die weinig compromissen nodig heeft/toestaat - te bedienen.
Politiek is belangen en afwegen en ratio. Politiek op basis van identiteit is passie, sentiment.

IJsselID probeert ergens in de midden uit te komen. Is het mogelijk om beide te combineren? Het zoeken en borgen van de eigen identiteit en gelijk beseffen dat die alleen maar ingevuld kan worden als onderdeel van een groter geheel. Politiek bedrijven vanuit een bezieling die voortkomt uit de overtuiging dat iedereen ook deel uitmaakt van een groter geheel dat ook een identiteit heeft, - Europa is niet alleen een economie - een gemene deler die bestaat uit haar cultuur, haar verleden, hoezeer die ook is opgedeeld in stukjes.
Je moet je er wel in willen verdiepen.