Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
12-02-2014 Blog

Trots aan de IJssel

Een blog van gastblogger Thom Melenhorst; hij is gewaardeerde medewerker van Cultuurland Advies en Eagles fan.

Voetbalclubs staan vaak symbool voor een bepaalde (club)cultuur. Dat trekt altijd een bepaald soort spelers en een bepaald soort publiek. Maar waar komt die cultuur vandaan? En hoe kan een cultuur zich zo sterk nestelen in een club?
Een prachtig voorbeeld is Go Ahead Eagles, van oudsher een arbeidersclub. Hard werken, je best doen. 'Verliezen mag, maar er moet wel gestreden worden', aldus de fanatieke supportersschare. Niet voor niets zijn Paul Bosvelt, Dennis Hulshof en Joey Suk door hun speelstijl ware culthelden. 'niet lullen maar poetsen', het zit in de aard van de Deventernaren.

Deze cultuur vindt misschien wel haar oorsprong in de ligging van Deventer aan de IJssel. Via de IJssel wordt al vele eeuwen handel gedreven, wat voor de bevolking al vanuit de Hanzetijd welvaart betekende. Deventer als Hanzestad, waar het harde werken niet geschuwd werd.
Ook in de 19e eeuw, toen de industrialisatie de stad in haar greep kreeg, zorgden fabrieken voor veel werk. Deventer ontwikkelde zich als een echte arbeidersstad waar de Deventernaar trots op is.
En die trots en instelling projecteren de supporters van Go Ahead Eagles op hun club. Sterker nog: ze eisen dat van iedereen binnen de club. Hard werken en normaal doen staat voorop, resultaten komen dan vanzelf. De totale voetbalbeleving in de Adelaarshorst draagt bij aan deze voetbalcultuur: een oud stadion midden in een arbeiderswijk, metershoge lichtmasten boven oude tribunes en sinds kort de grootste staantribune van Nederland. In Deventer geen voetbal op een bedrijventerrein. Nee, midden in de arbeiderswijk aan de Vetkampstraat. Tussen de arbeiders die de stad maakten en maken. Een club met cultuur.
In de ogen van de gemiddelde Deventernaar een schril contrast met de buren 'iets verder op' aan de IJssel. Ook daar heerst van oorsprong nog de Hanze-mentaliteit. Ook in Zwolle wordt hard gewerkt. Niet voor niets is de Regio Zwolle anno 2014 een van de snelst groeiende economische regio's van Nederland. Maar deze arbeiders-mentaliteit straalt volgens de gemiddelde Deventernaar niet af op PEC Zwolle, zoals die dat in Deventer wel doet op de Eagles. Want voetballen in een commerciele beton bak. Is dat voetbal-beleving? Is dat cultuur? Een stadion midden tussen de bedrijven. Kunnen supporters zich daar mee identificeren? In Deventer vinden ze van niet. En daarom is voor de mensen in Deventer Go Ahead Eagles de Trots aan de IJssel.