Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
03-02-2014 Artikel

Ambachten IJsselstreek

P e r s b e r i c h t

Sallanders gezocht voor hippe ambachten

Van manden vlechten en ijzer smeden tot wol vilten en kralen breien: ambachten die vaak alleen nog in musea en op streekmarkten beoefend worden, maar vanaf dit najaar in een kunstzinniger daglicht komen te staan. Stichting IJsselacademie organiseert komend jaar acht cursussen over verschillende traditionele ambachten in Salland. De cursisten leren met hulp van een kunstenaar, cultuurhistorische achtergrondkennis en regionale grondstoffen een eigentijds streekproduct te maken.

Ambachten suf en saai? Niets is minder waar! Overal in Nederland ontdekken creatieve geesten de mogelijkheden van traditionele technieken en materialen. De kennis en kunde van vroeger blijken heel goed aan te sluiten bij de huidige hang naar authentieke en unieke producten. De gebruikswaarde van ambachtelijke producten is beperkt. Reden temeer om creatief om te gaan met de traditionele ambachten.

Aanleiding voor de cursussen vormde de kreet 'Wijhe mandenmakersdorp'. Het IJsseldorp kende tot ver na de oorlog een levendige mandenmakersindustrie, maar bij navraag bleek niemand dit ambacht meer te verstaan. Een cursus mandenvlechten zal Wijhe zijn eigentijdse mandenmaker terug bezorgen. Verder zijn er cursussen IJsselklei-verwerking in Olst, leerbewerking in Heino, ijzersmeden in Luttenberg en wolvilten, kralenbreien, en kantklossen in Raalte. De historische verenigingen in de regio ondersteunen het initiatief.

Vaste onderdelen van de cursussen zijn kennismaking met de traditionele technieken en grondstoffen, achtergrondverhalen bij het ambacht, een excursie naar een passend museum of atelier, productie van een hip streekproduct en presentatie daarvan op een zomerfestival. Kunstenaars uit de regio helpen de cursisten om een eigentijdse draai aan het oude ambacht te geven.
De cursussen worden mede mogelijk gemaakte door de provincie Overijssel, de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte, IJsselID en het fonds voor Cultuurparticipatie. Voor meer informatie en aanmelding: www.ijsselacademie.nl.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie:
Meer informatie bij:
IJsselacademie, projectleider Ewout van der Horst, 0570 560040 / 06 22534439 / evanderhorst [at] ijsselacademie.nl