‘Ontvoerd’: re-enactment en fietsroute
Het project bestaat uit het naspelen van een jacht op een ontvoerder van een jonkvrouw van Eerbeek naar Brummen. Het verhaal wordt beleefd door leerlingen van de basisscholen van die plaatsen en is gebaseerd op het kinderboek 'Ontvoerd' van Agave Kruijssen, winnares Thea Beckmanprijs 2013.
Projectbeschrijving
Om het lezen te bevorderen hebben de bibliotheken Agave Kruijssen (winnares van de Thea Beckmanprijs 2013!) benaderd. Uit de gesprekken is het plan 'Ontvoerd' ontwikkeld.
Agave Kruijssen was op dat moment bezig deze nieuwe jeugdroman te schrijven die zich volledig afspeelt in de gemeente Brummen.
Het verhaal neemt je mee naar de onherbergzame Veluwe van de 17de eeuw. Op het afgelegen kasteel Coldenhove woont Marga, een meisje dat maar geen dame wil worden. Ze galoppeert liever over de hei op haar paard Appel. Met Hendrik, een jongen met een geheimzinnig verleden, sluit ze een verboden vriendschap.
Hun leven zal voorgoed veranderen.
Het waargebeurde verhaal speelt zich af in het 17e eeuwse Eerbeek en Brummen en gaat over een Eerbeekse jonkvrouw Margaretha, afkomstig van het kasteel Coldenhove, die door een huisknecht ontvoerd wordt. Via een spannende achtervolging door de gemeente Brummen wordt Margaretha uiteindelijk door ruiters van het kasteel Coldenhove bevrijd
bij kasteel De Engelenburg in Brummen.
Het verhaal van Margaretha wordt op 10 oktober 2013 nagespeeld door de groepen 6 en 7 van de gemeentelijke basisscholen. De leerlingen fietsen van Eerbeek naar Brummen waarbij zij in de rol kruipen van de ruiters van Kasteel Coldenhove en proberen Margaretha te bevrijden van haar ontvoerder. Tijdens een fietstocht van ca. 7 kilometer vanaf Coldenhove, met onderbrekingen in Hall, Voorstonden en Broek moeten de leerlingen aanwijzingen verzamelen die leiden tot de bevrijding van Margaretha op De Engelenburg. De aanwijzingen worden gegeven door in passende kleding gestoken toneelspelers. Als dank voor de bevrijding van Margaretha ontvangen de kinderen uit handen van haar moeder het boek 'Ontvoerd' van Agave Kruijssen.
Landschapsbiografie
Landschap bestond uit de woeste gronden, de (pacht-)boerderijen en vooral de bezittingen van de kastelen. Die adellijke wereld was zeer besloten (in Zutphen waren 8 kwartieren nodig om een adellijke titel te mogen voeren (in Overijssel waren er maar 4 nodig). Eergevoel was dominant.
Brummen en Eerbeek bestond vooral uit de heerlijkheden met hun landerijen. Weinig vrije grond, behalve in Hall, later de sterke Marke-organisatie.
In de 17e eeuw worden in dit gebied en langs de Veluwerand naar het zuiden, veel kastelen en buitenverblijven door de Oranjes gesticht, oa de Engelenburg. Einde tachtigjarige oorlog. Naar het noorden toe zijn die recenter.
Huidige betekenis
Speciale positie van Zutphen als gesloten (adellijke) gemeenschap
Familierelaties (ook met de Achterhoek)
Invloed van ......................
Achtergrondinformatie
Boeken van Agave Kruijssen: Ontvoerd en de laatste pijl (met oa slot Nijenbeek)
Republiek van adel (proefschrift over de adel in de Achterhoek
Gelders Arcadie (mn Velp, Roozendael)
Gegevens
Bibliotheken Voorst en Brummen
contactpersoon Hans Broer
Bijdragen oa van PBC, Rabo, papierfabriek Coldenhove
Bijdrage IJssel ID EU 2500