Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
12-01-2014 Blog

IJssellinie in briefvorm

Ben de roman in briefvorm van Snijders en Harteveld aan het lezen over de IJssellinie. Een landschapsbiografie in de ware zin des woords: grote geschiedenis opgehangen aan het verhaal van 'gewone' mensen.
Mooi opgemaakt, interessante vorm, 'spannend', informatief.
Interessant is ook hoe 'niveaus' van bekijken, verschillende en meer inzichten geven.
Want je kunt de roman op veel verschillende manieren bekijken.

Betekenis 'Koude Oorlog aan de IJssel'

Op zins-/woordniveau
In de brieven gaat het vaak om de betekenis van woorden en begrippen. Hoe is dat bij jullie? wat is het woord voor. Het blijkt altijd weer hoezeer woorden gemaakt zijn door het systeem. Gaat vaak over gevoelens, sentimenten.

Menselijk verkeer
Op het niveau van mensen laat de roman zien hoezeer 'liefde blind maakt'. De snelheid waarmee zich een relatie ontwikkelt is wel wat hoog. Maar stel je voor hoe dat in deze tijd zou gaan: een paar mailtjes je bent al getrouwd.
Menselijk is ook hoe Kottier ervoor zorgt dat zijn familie de boerderij in Welsum opgeeft en verhuist naar hogeren gronden die niet onder water zullen komen. Zonder het daar over te hebben natuurlijk want het is geheim.

'Werk'
Daar gaat het in deze spionageroman natuurlijk om. Hoe krijgen de Russen het klaar om voor de IJssellinie af is, al een kaart te hebben waarop de linie met alle details is weergegeven. In dit geval was het de argeloosheid van wat we nu een beetje een 'nerd' zouden noemen - ik heb het boek nog niet uit dus misschien moet ik het beeld nog corrigeren - en de slimmigheid van de KGB. Interessanter is natuurlijk de inhoud van het werk: de aanleg in het diepste geheim van het verdedigingswerk dat gelukkig nooit heeft gewerkt en dat stukje bij beetje bekend wordt

Politieke systemen
De achtergrond wordt duidelijk in de verslagen van de gesprekken tussen het hoofd inlichtingen en de 'psycholoog' die verantwoordelijk is voor de manier waarop deze spionageaffaire is opgepakt. Zelfs die mensen zijn menselijk. Maar de systemen als communisme en kapitalisme, vaak in vooroordelen aan de orde.