Overslaan en naar de inhoud gaan
ijsselid-logo
Menu
Terug naar de zoekpagina
15-03-2015 Blog

Waterschapsverkiezing

Woensdag provinciale staten en waterschapsverkiezingen. Meedoen natuurlijk. Het is je democratisch recht. Het is overigens wel wat mager als je dat recht alleen op die dag uitoefent. Kiezen doe je iedere dag.

Maar toch. Waterschapsverkiezingen. Het wordt extra gepromoot want het is het oudste democratisch lichaam in ons land. Polderen is er uitgevonden.
Toch vraag ik me ook wel eens af of de waterschappen als zelfstandig bestuursorgaan moeten blijven bestaan en of er bovendien verkiezingen voor georganiseerd moeten worden. Alsof het op gelijke voet staat met het landsbestuur (Den Haag, de provincies en de gemeenten).
Het waterschap moet zorgen voor de waterveiligheid en voor voldoende en schoon water en alles wat daarmee te maken heeft. Dat kan de provincie in principe prima doen want die heeft als haar belangrijkste domein de inrichting en het gebruik van de ruimte zoals landgebruik, woningbouw, verkeer, natuur. Daar kan water makkelijk bij.
Als het nu zo zou zijn dat het waterschap zoveel dichter bij de mensen staat (waarschijnlijk alleen bij de agrarische sector) dan de Provincie of het in staat en bereid is de mensen werkelijk te betrekken - meer dan bij de verkiezingen - dan was er nog wel iets voor te zeggen, maar dat is allemaal niet het geval. Het waterschap is vooral ingenieurstechniek, hydrologie, bodem en water dus. Prima. Erfgoed, gebiedsontwikkeling, identiteit, ze zijn evengoed en waarschijnlijk veel beter geborgd bij de provincies.
Maar zolang ze bestaan, ga stemmen.